8 Ekim 2024 Salı

TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNDEN KADIN CİNAYETLERİNİ PROTESTO EYLEMİ VAR


Beykoz'un uluslararası devlet üniversitesi Türk-Alman Üniversitesi öğrencileri Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner ile öldürülen tüm kadınlar için protesto düzenledi.

Semih Çelik tarafından 4 Ekim günü öldürülen 19 yaşındaki Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner için Türk-Alman Üniversitesi öğrencileri protesto düzenledi.



Okulun bahçesinde kortej oluşturarak yürüyüş yapan öğrenciler daha sonra bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Bugün burada iki genç kadının cani bir şekilde katledilmesine karşı toplandık. Bu cinayetler failin uyuşturucu kullandığı ve psikolojik sorunları olduğunu gerekçeleriyle normalleştirilmeye çalışılıyor. Şiddetin ve cinayetin gerekçesi madde bağımlılığı veya psikolojik sorunlar olamaz. Benzeri açıklamaları ve meşrulaştırmaları duyuyoruz, kabul etmiyoruz. Erkekler, kadınların bedenlerine, kimliklerine, emeklerine ve yaşamlarına saldırmayı kendine hak görüyor.   Sokakta, evde, okulda hem psikolojik, hem fiziksel şiddete sistematik bir şekilde maruz kalıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'de 5 gün içinde 4 kadının erkekler tarafından canice öldürüldüğünü hatırlatan öğrenciler, şunları kaydetti:

"Her güne bir kadın cinayetiyle uyanıyoruz.  Faili aklayan, koruyan ataerkil sisteme karşı, hiçbir cinayete tacize ve cezasızlığa karşı sessiz kalmayacağız. Kadın cinayetlerinin sebebi kadının nerede ne yaptığı, nasıl davrandığı, ne giydiği değil cezasızlıkla buna teşvik eden düzendir. Bir kadının daha öldürülmesine göz yummak istemiyoruz. Yapılan ihmalleri göz ardı etmiyor ve bunların da cinayete sebep olunduğunu biliyoruz. Bugün burada katledilenlerin sesi olmak için toplandık. Adını duyduğumuz ve duyamadığımız her kadın için toplandık. Evde, sokakta öldüren, katledilen kadınların sesi olmak için toplandık. Yaşamın her alanında işte okulda, sokakta, evde patriyarkal düzene karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz."

Protesto, Beykoz Belediyesi önünde yapılan oturma eylemi ve atılan sloganların ardından sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder