10 Temmuz 2024 Çarşamba

İBB’DEN BEYKOZ’A 3 MODERN DENİZ DOLMUŞU


İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler’in seçimde sözünü verdiği deniz ulaşımını rahatlatacak yatırımları tanıttı.

İBB’nin deniz ulaşımını geliştirmek adına Haliç Tersanesi’nde ürettiği 3 modern Deniz Dolmuşu, İstinye-Küçüksu, Beykoz-Sarıyer, Beykoz-İstinye arasında sefer yapması planlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki Şehir Hatları, Mart ayında toplu ulaşım seferlerinde kullanılmak üzere Haliç Tersanesi’nde başladığı 7 Deniz Dolmuşunun 3’ünün üretimini tamamladı ve suya indirdi.

Vapur düdükleri eşliğinde araçların denizle buluşmasına tanıklık eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bütün toplu taşıma çalışmalarını sürdürüyor olacağız. Bizi metrolarda da göreceksiniz, yeni nesil metrobüslerde de göreceksiniz. Bizi deniz ulaşımında yaptığımız yatırımlarda da göreceksiniz. Bisiklet konusunda attığımız adımları da göreceksiniz. Birçok konuda İstanbul'un yenilikçi, vizyoner, çevreci en düşük emisyona sahip, sürdürülebilir araç takviyeleriyle İstanbul'un toplu taşımasında çok başka bir döneme yürüyüşümüzü takip edeceksiniz” ifadelerini kullandı.

BEYKOZ’UN ULAŞIMINI RAHATLATACAK PROJE

Üretimi ve tasarımı tamamen Haliç Tersanesi’ne ait olan Deniz Dolmuşlarının 3’ünün üretimi tamamlanırken 4.’nün inşa çalışmaları ise son aşamaya geldi. Üretimi biten Haliç-1 , Haliç-2  ve Haliç-3 isimli Deniz Dolmuşlarının, İstinye-Küçüksu, Beykoz-Sarıyer, Beykoz-İstinye arasında sefer yapması planlanıyor.

Böylece, Beykoz’un karayolu ve köprü trafiğine sıkışan toplu ulaşım seferleri sorunu bir ölçüde rahatlayacak. Vapurdan daha hızlı hareket kabiliyetine sahip gemiler, ilçenin erişim sıkıntısına da çözüm olacak.

SEYİR HIZI YÜKSEK, MALİYETİ DÜŞÜK

Denizyolu toplu ulaşımında kullanılan yüksek kapasiteli gemiler yerine daha düşük kapasiteli ve seyir hızı yüksek araçlar olan deniz dolmuşlarının toplu ulaşımda kullanılması, daha etkin ve sürdürülebilir bir deniz yolu ulaşımı hedefi doğrultusunda filo optimizasyonu imkanı sağlayacak.

Kompozit malzemeden vakum infizyon yöntemiyle üretilen 11.7 m uzunluğunda, 4.3 m genişliğinde, servis hızı 15 knot, maksimum hızı ise 25 knot olan Deniz Dolmuşları, 33 kişilik yolcu kapasitesine sahip ve engelli erişimine uygun.

Çevre dostu düşük emisyonlu teknolojiye sahip, mobilizasyon kabiliyeti ve seyir hızı yüksek ve konforlu gemiler, İşletme maliyetlerini de düşürecek.

Deniz Dolmuşların yolcu yoğunluğu düşük seferlerde kullanılması ile İBB Haziran 2024 verileri ile yıllık yaklaşık 120 milyon TL tasarruf yapacak, 9 ay gibi kısa bir sürede gemiler için yapılan yatırımın geri dönüşünü sağlanacak.

İLK SEFER PAZARTESİ

Deniz Dolmuşların 15 Temmuz 2024’de ilk seferine başlaması planlanıyor. Şehir Hatları normal yolcu tarifesi ile ücretlendirilecek seferler İstinye – Küçüksu arasında olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder