23 Temmuz 2024 Salı

BAŞKAN KÖSELER, İBB VE İSKİ YETKİLİLERİYLE RİVA DERESİ BAŞLIKLI TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİ


Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, İBB ve İSKİ yetkilileriyle bir araya geldiği toplantıda Riva Deresi'ndeki kirlilik ve temizlik konuları gündeme alındı.

İstanbul'un doğal suları arasında yer alan Riva Deresi için çalışmalar hız kazanıyor.

Kocaeli Gebze'den doğarak Beykoz Riva'dan Karadeniz'e dökülen Riva Deresi, Pendik ve Çekmeköy'den geçiyor.

Önceki dönem Belediye Başkanlarından Yücel Çelikbilek'in ilk döneminden itibaren çözülmesi için çalışmaların yürütüldüğü Riva Deresi problemi için Alaattin Köseler ve İBB yetkilileri bir araya geldi.

İBB ve İSKİ yetkililerinin katıldığı toplantıda sorunların altı bir kez daha çizilerek çözüm öneri tartışıldı.

Toplantıya ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Beykoz Belediye Başkanı Mimar Alaattin Köseler, şunları kaydetti:

"Gündemimiz Riva deresi. İBB Başkan Danışmanı Tonguç Çoban, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Alpkökin, İSKİ Genel Müdür Doç. Dr. Şafak Başa, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, İSKİ Genel Müdür Yardımcıları Begüm Çelikden ve Mahmut Kahraman’ın katılımlarıyla Riva deresinin koku, artırma ve kirlilik gibi çeşitli sorunlarını görüştük."

Riva Deresi

Riva Deresi'nin su toplama havzası 853 km2, uzunluğu 32,2 km'dir. Genişliği 25 metreye ulaşan akarsuyun ortalama derinliği 51 cm'dir.

Yıllık toplam taşıdığı su miktarı 236x106 m3/yıl, ortalama debisi 0,63 m3/sn'dir.



Akarsu, İstanbul'un Pendik ilçesinde Ömerli Baraj Gölü'nü oluşturur. Bu baraj gölü İstanbul ilinin içme suyu gereksiniminin %48'ini karşılamaktadır. Toplam uzunluğu 70 kilometre olan akarsunun 38 kilometrelik bölümünden su toplanmaktadır. Ömerli Baraj Gölü'nden sonra Koçullu, Ömerli, Sırapınar, Hüseyinli, Bozhane, Öğümce, Göllü ve Paşamandıra köylerinden geçerek denize döküldüğü yer olan Çayağzı'na ulaşmaktadır. Akarsunun bu ikinci bölümü %75-80 oranında ormanlarla kaplıdır. Geri kalan toprakları ise tarım alanları ve otlaklar oluşturmaktadır.

Toplantıya İBB Başkan Danışmanı Tonguç Çoban, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Pelin Alpkökin, İSKİ Genel Müdür Doç. Dr. Şafak Başa, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, İSKİ Genel Müdür Yardımcıları Begüm Çelikden ve Mahmut Kahraman katılım sağlayan isimlerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder