Beykoz’da otizmli, serabral palsili ve fiziksel engeli bulunan ihtiyaç sahibi çocuklara ücretsiz sunulan Atla Terapi (Hipoterapi) Hizmetiyle, dezavantajlı çocuklar hayata öz güven ve sağlıkla katılıyor.
Dünyada ve ülkemizde otizmli, serabral palsili ve fiziksel engeli bulunan çocukların tedavilerine destek için yaygın kullanılan alternatif bir yöntem olan atla terapi, çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimlerine olumlu katkıda bulunuyor.
Beykoz Belediyesi’ne bağlı Aile, Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM) bünyesindeki çocukların yaşam kalitelerini artırmak ve tıbbi tedavilerine destek olmak amacıyla yürütülen hizmet fizyoterapi uzmanları eşliğinde veriliyor.
AKDEM’in engeli bulunan çocukları aile sıcaklığıyla kuşatan hizmeti kapsamında, terapilerin başladığı 2021 yılından bugüne kadar bin 135 engelli çocuk 2 bin 844 kez seans aldı, hayata yönelik dezavantajlarını atla terapiyle aştı.
Spor ve Oyun Bir Arada
Uygulama kapsamında refakatçileriyle destek tedavinin verildiği merkezlere getirilen çocuklar, atlarla ilk tanışmanın ardından hayatlarına sağlık katacak seanslara başlıyor.
Fizyoterapi uzmanları ve gözetmenler eşliğinde ata binen çocuklar hayvan sevgisi, spor ve oyun yoluyla tedaviye kolaylıkla adapte oluyor.
Doktor Raporu Gerekli
Atla terapi hizmetinden yararlanmak isteyenlerin, hastalıklarını gösterir sağlık raporu ve ata binmelerine engel olmadığına dair doktor raporunu beyan etmeleri gerekiyor.
Merkeze gelen her çocuğa hastalık düzeyleri ve ihtiyaçları doğrultusunda özel program hazırlanıyor.
Salgın koşullarına uygun olarak maske, mesafe ve hijyen kuralları çerçevesinde verilen hizmet kapsamında çocukların merkezlere ulaşımları da Beykoz Belediyesi tarafından sağlanıyor.
Atla Terapi Nedir?
Hipoterapi, diğer adıyla “at ile terapi”, atın iyileştirici etkisinden yararlanılarak uygulanan alternatif bir tedavi yöntemi.
Atın hareketlerini, uzman terapistin yöntemleriyle birleştirerek uygulanan tedavide atların ritmik yürüyüşlerinden faydalanarak engeli bulunan hastaların kas, denge, koordinasyon ve iletişim becerileri kazanması amaçlanıyor.
Çocukların at ile uyum gösterme isteği; kullanamadığı veya kaybettiği duruşsal reflekslerini ortaya çıkarıyor, var ise artırıyor. Atın ritmik yürüyüşleri ile ortaya çıkan bu uyarılar, hastanın birçok sistemini harekete geçiriyor.
Atla terapi hizmetinden yararlanmak isteyen ailelerin aşağıda yer alan evraklarla Beykoz Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Engelli Birimi ya da Beykoz Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne başvurması gerekiyor.
Başvuru Evrakları:
1 - ) Atla Tedaviye Uygunluk Raporu
2 - ) Hastalığı Gösterir Sağlık Raporu
Detaylı Bilgi İçin:
Beykoz Belediyesi Çözüm Merkezi
444 66 61
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder