9 Mart 2024 Cumartesi

BEYKOZ'DA 68 KADIN ÇİFTÇİ 560 DÖNÜM ARAZİYİ ÖZENLE İŞLİYOR


İstanbul’un kent tarımı merkezi Beykoz’da stratejik yatırım ve teşviklerle sayıları 68’e ulaşan kadın çiftçiler, 560 dönüm arazide toprağı özenle işliyor, ilçede tarıma ve ekonomiye güç veriyor.

Beykoz Belediyesi tarafından “5 Yılda 15 yıllık Hizmet” hedefiyle ilçe tarımını canlandırmak üzere başlatılan dev tarım atağıyla kadın çiftçinin de tarımdaki payı her geçen yıl artıyor.




Şehirde ilk kez ilçede uygulanan “Alım Garantili Tarım” Modeli, her yıl verilen “1 Milyon Ücretsiz Fide Desteği” ve Türkiye’nin ilk aracısız satış yeri “Beykoz Köy Pazarı” imkânlarıyla kadın çiftçiler üretime güvenle katılıyor.

İlçedeki kadın çiftçilere verilen destekler tarlaya verim, kazanca bereket ve hayata mutluluk olarak yansıyor.

Tarlada Alım Garantisi

Beykoz’daki stratejik kent yatırımlarının lokomotifi olan “Alım Garantili Tarım” Modeli’yle çiftçinin ürünü dalında olgunlaşmadan değer kazanıyor. Sezon öncesinde belediye ve çiftçiler arasında imzalanan sözleşmeyle tarlada alım garantisi veriliyor. 

Sahada ziraat mühendislerinin yürüttüğü çalışmalarla, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS)’ye kayıt yaptıran ve avantajlardan haberdar olan kadın çiftçiler, toplam 560 dönüm arazide tarım yapıyor.  



Alım garantisiyle yüzleri gülen kadın çiftçiler, mevsimlik sebze-meyveyle geniş bir yelpazede üretime katılıyor.

Hayvancılıkta kadın emeği süt ve yumurta üretimiyle ekonomiye can veriyor.

Ücretsiz Fide ve Teknik Destek

Beykoz’da başlatılan tarım atağı kapsamında her yıl ücretsiz verilen “1 Milyon Ücretsiz Fide” desteğiyle kent tarımında verim ve kadın çiftçinin de kazancı artıyor.




Beykoz Belediyesi’nin Cumhuriyetköy’de kurduğu tesiste modern yöntemlerle üretilen yazlık ve güzlük fideler dikim zamanı çiftçilere dağıtılıyor.

Ziraat mühendislerinin ücretsiz teknik destek hizmeti verdiği kadın çiftçiler bilinçli tarımla tarlada daha çok verim elde ediyor.   

Alın Teri Köy Pazarı’nda Değerleniyor  

Beykoz Belediyesi’nin tarımın yeniden canlanması için Cumhuriyetköy’de kurduğu “Beykoz Köy Pazarı”nda kadın çiftçilerin yetiştirdiği ürünler tezgâhlarda yerini alıyor.

ÇKS belgeli çiftçilerin satış yaptığı alanda yer alan 75 tezgâhtan 19’inde kadın çiftçiler kendi alın teriyle yetiştirdikleri ürünleri kazanca dönüştürüyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder