Beykoz İlçesi sınırları içerindeki mahallelerden olan Riva son yıllardaki hızlı yapılaşması ve artmaya başlayan nüfusu ile dikkatleri fazlası ile çekmekte.
Çayağzı ismimi ile de bilinen Riva adının Rumca kökenli bir kelime olan ve Sulak Alan anlamı taşıyan Rhebs'tan geldiği konuşulmakta.
Riva 1970'li yıllarda parlamaya başlayan yıldızı ile öncelikle Beykoz sakinlerin ardından ağırlıklı olarak Anadolu Yakası sakinlerinin Yazlık ziyaret ettikleri bir yer idi.
2000'li yıllarda tabiri caizse kabuğunu kıran Riva hızlı bir yapılaşma süreci yaşadıktan sonra buralara gelmiş durumda. Birçok ünlü firmaların ardı ardına yaptıkları projeler ile tam bir cazibe merkezi haline de gelmişti.
Riva aslında plaj suyu ile her zaman tartışma konusu olmuş bir bölge de...değişik zamanlara gerek medyada gerekse de sosyal medya hesaplarından bu konuda fazlası ile örneği görmek de mümkün.
Riva Deresi 32.2 Kilometrelik mesafesi ile Kocaeli'nin Gebze İlçesi Tepecik köyünden başlayan yolculuğunu İstanbul ilinde Pendik ve Çekmeköy gibi ilçeleri geçtikten sonra Beykoz ilçe sınırlarına giren ve buradan da Karadeniz'e dökülen bir yer.
Dediğimiz gibi deresinin kirliliği ile pek çok haber kanalında ismi geçen Riva Deresi güzergah boyunca işletmelerden atılan atıklar ile son kirliliğine ulaşıp bunu hemen Riva Plajının yanından Karadeniz sularına aktarmakta. Rüzgarın da yönüne göre bu kirlilik kimi zaman plaja doğru yönelmekte ve işte o zaman da sosyal medyanın diline düşmekte.
Riva'da bu güne değin pek çok proje konuşuldu, hatta kimi idareciler buranın Fransa'nın Cannes ( Kan ) kenti gibi olacağını söyledi. Kanal Riva Projesi yıllarca gündemde kaldı. Yapılması durumunda bölgenin çehresinin de değişeceği bir gerçek.
Tabii ki projelerini ileriye göre yapan firmalar şimdiden yatırımlarını yapmış hatta renkli isimler ile bezeli yapılaşmalar almış başını gitmekte.
Riva'da Beykoz Belediye Bakanlığına Murat Aydın'ın gelmesi sonrasında Başkanın en fazla ilgi gösterdiği yerlerden biri olması hep gündem olmuştu. Yapılan modern plajlar ve alanlara ilgi yoğun olmakla birlikte vatandaşlardan aldığımız bilgiler ile fiyat politikalarında biraz esnek davranılması istenmekte.
Beykoz Belediyesi de maliyet giderlerinin karşılanması için fiyat çıtasını bazılarına göre oldukça yüksek tutmakta. Riva Mahallesinde , mahalle giriş noktalarında 3 tane Balıkçı Restoranı bulunmakta. Bunların yanında ise Beykoz Kaymakamlığının desteği ile açılan özel işletmeli Riva Cam Sanatları Merkezi bulunmakta ki içerideki ürünleri görenler her halde karar vermekte uzun süre düşünecek gibi. Bu ürünlerin yapılış süreci de canlı olarak takip edilebilmekte.
Riva sınırlarında gördüğümüz kadarı ile 3 otel bulunmakta. Beykoz'un eski sakinlerinin uğrak noktası olan Kaptan Otel adını değiştirmiş durumda ve bölgenin en fazla ilgi çeken oteli özelliğini korumakta.
Riva Beykoz'un eski köy statülü birçok mahallesine karşın çok farklı yörelerden, kentlerden köken sahibi insanları barındırmakta. Tabii ki Beykoz İlçesinin ana ekseni olan Karadeniz kentli kökenliler başta geliyor gibi.
Riva son yaptığımız gezintiden çıkardığımız sonuçla Beykoz Merkez ve Yalıköy şeridi dahil bunlardan fazla işletmeye sahip...üç harfli marketlerin yanı sıra yerel birçok işletme de müşterilerine hizmet sunmakta. Öte yandan hızla yapılaşma süreci yaşadığından yapı ürünleri satan yerler de fazlalaşmış gibi.
Yaz aylarında Mahalleye giriş sorun mu sorun gibi...kimi anlarda sosyal medyaya da yansıyan kilometrelerce trafik yoğunluğuna rastlamak olağan bir hal almış durumda. 124 metrelik 2 şeritli köprü dışında yeni yapılaşmanın olduğu iç kısımlarda bir köprünün daha yapılacağı hatta yapılmakta olduğunu duyduk.
Riva'da ulaşım özellikle Yaz aylarında müthiş bir yoğunluk arz etmekte. Beykoz Sultaniye Duraklarından 137 nolu İETT hattı ve Kavacık'tan direk otobandan bir hattı bulunmakta. Yıllardır var olan Minibüs hattı ise kaldırılmış durumda.
1980'li yıllardan itibaren Riva'ya ulaşımda Minibüs hatlarından fazlası ile yararlanılmış idi. Şimdilerde her ne kadar otobüs hatları olsa da her daim durakta bir yoğunluk var. Bu arada siz siz olun her gelen otobüse Beykoz'a, Kavacık'a gidiyor diye binmeyin, çünkü Beykoz yönünden gelen 137 hat numaralı Cumhuriyet Köyü otobüsü önce Riva'ya uğrayıp sonra Paşamandıra, Değirmendere yönünden Cumhuriyetköy Mahallesine yönelmekte. Ön sırada olup sormadan akbilini basan kişiler her daim yanıldıklarını anlayabilmekte!
Riva Merkezinde mermerden yapılmış bir Atatürk Kupası anıtı bulunmakta. Bunun neden burada yapıldığı, Beykoz Merkeze yapılmadığı yönünde tartışmalar, eleştiriler hep olsa da bizim edindiğimiz bilgi o ki Türkiye Futbol Federasyonunun Binasının burada olması nedeniyle 81 ilden gelen Kulüp temsilcilerinin buluşma noktası olan bu merkeze gelenler şöyle bir dolaşalım dediklerinde bu Kupa Anıtını görmeleri...
Riva'da Cenevizliler tarafından yapıldığı düşünülen bir de Kale bulunmakta. Köye gelenler buradan plajı ve Karadeniz ufuklarını gözlemlemekte. Rüzgar da aldığı için doğal serinletici özelliğine de sahip. Bir zamanlar kale içindeki dehlizlerde eğlence mekanı bir kulüp işletmesi bulunmakta idi. Kale son yapılan düzenlemesi ile güzel bir görünüme kavuşmuş durumda.
Riva'da Türkiye Futbol Federasyonun Tesisleri dışında Spor Bakanlığının Kamp ve Eğitim Merkezi de bulunmakta. Merkez'de Deprem Bölgesinin Takımları Atakaş Hatayspor ve İskenderunspor başta olmak üzere Süper Lig ev alt liglerden takımlar maçlar öncesinde kamp yapmakta.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder