Son yıllarda dünya da ve ülkemizde yaşanan felaketlerde arama-kurtarma ve benzeri diğer alanlarda faaliyet gösteren oluşumları da önemli kılmakta.
17 Ağustos Depremi ile birlikte ülkemizde bu anlamda bir hayli mesafe alındığı da bir gerçek. Beykoz İlçemizde de Kamu Kurumlarının başını çektiği eğitimler ile bu yeni oluşumlara insan takviyesi de yapılmakta.
Bunun dışında gönüllülerden oluşan grupların bir araya gelip dernek çatısı altında buluşmaları da konuya verilen önemin bir göstergesi olsa gerek. İlçemiz büyük bir orman alanına sahip olmanın yanı sıra İstanbul'un en büyük sahiline sahip olma özelliğine de sahip.
Öte yandan konumu ve yasalar gereği yapılaşmayı bırakın tamirat, tadilat yenileme güçlendirme işlemlerinin bile kanun nazarında birçok yazışma ve uzun zaman sürecini içerdiği gerçeği de bir tarafta durmakta.
1950'li yıllardan itibaren gerçekleşen düzensiz yapılaşma şimdilerde düşük ölçekli depremlerde dahi evlerin tabiri caizse zangır, zangır titremesine neden olmakta.
Dedik ya bu anlamda devlet kurumlarının yapacaklarının yanı sıra özel teşekkül ve grupların da ciddi anlamda katkı sunmaları şart. İşte bunlardan birisi olan RAK-DER yani Riva Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Derneğine biz ziyaret gerçekleştirdik.
Riva Su ve Doğa Sporları Kulübü Derneği 2014 yılında Riva köyü ve çevresindeki gençlerimizi kötü alışkanlıklardan kurtarmak, Sporla birlikte topluma ve ailesinde faydalı bireyleri yetiştirmek, bunun yanında Denizlerimizi, doğayı korumak amacıyla Riva ve çevresi köylerden oluşan gönüllülük esasına dayalı gençlerden oluşan bir gurup tarafından Beykoz Riva köyünde kurulmuş.
Derneğe üye 95 kişi bulunmakta iken başkanlığını Davut Sarıkurt yapmakta. 2017 yılında Riva ve çevre plajlarında artan boğulma, deniz kazaları, sel ve trafik kazaları sonrası derneğin ismini ve faaliyet programını değiştirerek Riva Arama Kurtarma Ve Doğa Sporları Derneği yapılmış. Derneğin amacı, Arama kurtarma konusunda eğitim alan gönüllü bir gurup oluşturarak, Riva ve çevresinde yaşanacak, Doğa olayları ( Deprem, Sel, Vb.) Yangın, Trafik kazası, Deniz Kazaları, Boğulma, Hayvan kazaları, Kayıp kişi bulma, gibi konularda Devletimizin ilgili birimleri yetişemediği veya ulaşamadığı durumlara anında müdahale etmek ve en kısa sürede İnsanlarımıza yardım getirmek.
Geçtiğimiz günlerde hem sitemize hem de genel medyaya haber olan görüntüler ile bir kurtarma operasyonuna imza atan ve 26 yaşındaki bir genci ölümden çekip alan Rak-Der ekibine dernek merkezinde konuk olduk.
Yaklaşık 1 yıldır takibimizde olan ve çalışma ve eğitimlerini sosyal medya paylaşımları ile gözlemlediğimiz Derneğin Riva Deresi Kıyısındaki Merkezinde Dernek Başkanı Davut Sarıkurt ve Yönetim Kurulunu oluşturan isimler ile enine boyuna her konuyu masaya yatırdığımız karşılıklı görüş ve önerilerde bulunduğumuz bir sohbet gerçekleştirdik.
Riva gibi Kış Nüfusu dört binlerde olan bir yerde Yaz Nüfusu bazı anlarda ona katlanmakta. Yan yana dizili plajları ile her an olası tehlikelerin yaşanması da mümkün...ki geçmiş yıllarda maalesef vefat haberli yaşanan boğulma hadiseleri hafızalarda tazeliğini korumakta.
Riva Arama-Kurtarma ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Davut Sarıkurt'a bırakalım sözleri..." 2014 yılında ilk adımı atılan bir dernek ama bunun evveliyatı da var. Aralıklar ile 10 seneyi bulan plajlarda Cankurtaranlık hizmetim vardı. Tabii ki bu iş ile meşgulken kafamızda bir dernek çatısı altında olma düşüncemiz belirdi. Arkadaşlar ile yaptığımız istişareler sonrasında derneğimizi kurup faaliyetlerimize daha farklı bir bakış açısı getirdik. Değişik zamanlarda arama kurtarma operasyonlarında yer almakta idik. Ben 17 Ağustos depreminde arama-kurtarma faaliyetler içinde görev yaptım. Deniz ile birlikte karasal anlamda da deneyim kazanmaya başladık. Hatta kamuoyuna yansıyan günlerce haberlere konu olan Kuyu Köpek kurtarma çalışmalarında önemli bir rol üstelenmiş idik. Eskiden Sahil Güvenlik olsun Kıyı Emniyeti olsun Riva'daki boğulma hadiselerinde zamana karşı yapılan mücadeleye gelme, yetişme şansları da yoktu, şimdilerde Şile'de bir istasyon kuruldu. Bu durum ortada iken boğulma hadiseleri sonrasında vefat edenlerin denizden çıkarılmasında ben ve arkadaşlarım görev yapmakta idi. Bu anlamda çok acılı anlara da şahitlik ettik. Zaman içinde yaşımız da kemale ermeye başladığı için edindiğimiz tecrübeleri genç arkadaşlara aktarma babında dernek çatısı altında faaliyetlerimizi yoğunlaştırma düşüncesinde olduk. Geriye dönüp baktığımda bir hayli mesafe aldığımız gerçeği de ortada. "
RAK-DER sadece denizdeki tekne ve insan kurtarma operasyonlarında değil bölgede zaman, zaman yaşanan sel hadiselerinde de aktif görev yapan bir dernek. En son katıldıkları operasyonlardan birisi ise Ormanda kaybolan bir şahsın bulunup kurtarılması ile yaşanmış.
RAK-DER Gönüllülerinin her birinin farklı alanlarda işlerde çalıştıkları da bir gerçek...iyi niyet ile insan hayatı ve daha geniş kapsam ile canlı hayatı ve doğa anlamında yaptıkları operasyonlar gönüllülük esası ile gerçekleşmekte. Tabii ki bu işin olmazsa olmazlardan birisi de ekipman zenginliği. Ne kadar çok ekipmanları olursa o anlamda daha rahat müdahalede bulunma şansları oluyor.
Her birinin zorlu geçim şartları altında ekipman envanterini de arttırma düşüncesi maalesef yeterli olmuyor...gerek kamu gerekse de özel teşekküllerden yardım almaları şart...en öncelikli gereksinimleri ise kurtarma botu...şimdilerde bunun alımı için Köy'de hali vakti yerinde olan sakinleri ile temas kurmuşlar, başlangıç anlamında ilk yardımlar da gelmemiş değil...zorlu bir süreç kendilerini beklemekte.
Riva'nın uzun sahil kesiminde her bir girinti, çıkıntı, kayalık, akıntılı yerleri ezbere bilen nadir kişiler onlar. Zaten geçmiş yıllarda teknolojik desteğin de olduğu arama-kurtarma operasyonlarında bu tecrübeleri ile mavi suların derinliklerinden vefat edenleri birçok kez çıkarıp teslim etmişler.
Son olarak televizyon ekranlarına ve de bizim web sitemizde sayfamıza düşen kurtarma hadisesini sorduk Başkan Davut Sarıkurt'a..." Ambulansa haber verilmiş onlardan da biz işittik, bilgilendirildik verilen tahmini olarak bildirilen mevkiiye önde refakat ederek ulaştık. Kurtarma ekipmanları ile vakit kaybetmeden şahsın yanına ulaşıldı. Dalgalı bir güne denk gelindiği için de geriye taşıyıp, kıyıya dönme yerine gelen Sahil Güvenlik Botuna şahsı alıp çıkış yaptık. Bir insanın daha kurtuluşuna vesile olduğumuz için mutlu oluyor insan "
Başkan Sarıkurt'a ters yönden bir soru yönelttik, bu kadar dalgalı deniz operasyonları yaşadınız ama her yıl düzenlenen Boğazı karşıdan karşıya geçen Avrasya Yüzme Yarışına katıldınız mı? sorusuna cevap aradık.
" Öncelikle şunu ifade etmek isterim ki denizle de deniz içinde de şaka olmaz...her şey bir anda olur anlayamazsınız. Sorunuza gelince ben birkaç kez bu yarışa katıldım. Boğazda nispeten durgun suda, akıntıyı da hesap ederseniz bu iş daha basit kalıyor denebilir. Kaldı ki ardınızda o kadar da çok olası durumlarda müdahale edecek tekneler de mevcut. Geçmiş yıllarda profesyonel yüzücülerin de Riva'da boğulma sonrasında vefat ettikleri istatistiklerdeki yerini almış durumda."
RAK-DER adından da anlaşılacağı gibi aynı zamanda Doğa Sporları ile meşgul olan bir dernek...bu anlamda Riva sakinleri ile güzel ilişkiler geliştirme gayretinde olmaktalar...bağış olarak gelen kanolar ile hem erkek hem de bayanlara kano eğitimi de verilmekte. Bu sosyal anlamda güzel, renkli ve dikkat çekici bir etkinlik halini de almış.
Kanunun bir başka boyutuna geçtik ve " Arama-Kurtarma tamam da işin bir de ilk yardım boyutu var...olay yerinde kurtardıktan sonra yapılması gereken bir müdahale de olacak sonuçta. Peki bu anlamda eğitimleri ne aşamada idi.. " bu soruyu yönelttik...
" İlk Yardım konusunda oldukça deneyimli isimler bünyemizde bulunmakta. Sertifika sahibi arkadaşlarımız aynı zamanda eğitimler de verebilmekte. Öte yandan Köyümüz Sağlık Ocağından Tarık Bey vasıtası ile bilgilerimizi tazeliyor, yenilen her bir aşamadan haberdar oluyoruz. Zaten bu işimizin kuruluş amacımızın olmazsa olmazlarından biri. İlk yardım eğitimlerinin devamı ile sertifika sahibi sınavları başarı ile geçmiş yeni üyelerimiz ile yola devam etme düşüncesindeyiz. Bu arada yeri gelmişken söylemek isterim ilk yardım anlamında tecrübeli isimlerin yanı sıra değişik alanlarda da uzmanlaşmış isimler de var. Kimi arkadaşımız denize dalış yapma anlamında, kimimiz yer tespiti konusunda, bazımız kuyu iniş ve mağara, bazımız kaya iniş çıkışlarında, bir başkamız ise ormanlık alanda arama kurtarmada tecrübeli. "
Riva Arama-Kurtarma ve Doğa Sporları derneğinin elinde bölgede yaşanan değişik hadiselere ilişkin yani yangın, trafik kazası, boğulma, tekne kurtarma gibi birçok yaşanmışlıklara ait istatistiki bilgiler mevcut. Bu anlamda bir görev dağılımını da kendi içlerinde, yetenekli oldukları konulara göre yapmışlar.
Hafta sonu yoğunluğunda yaptığım röportajımız da kafamızdan geçen olası bir senaryo ile kurtarma uygulamalı eğitimini takdir edersiniz ki plajlarında yaşanan yoğunluktan ötürü yapamadık. İleriki daha az gelenin gidenin olduğu günlere bıraktık.
Son aktaracaklarımız şu olsun ki ülkemizde ve ilçemizde bu tür derneklere her zaman her an ihtiyaç duyulmakta.
Bu anlamda sayıları her geçen gün artmakta olan ve aralarında gerçekten de bu işe artık tam anlamı ile profesyonelce yapan derneklere yerel yöneticilerden katkılar, destekler gelmeli. Tamam ciddi bir araştırma incelemeden geçirilmeli ancak mutlak surette yapılacak yardımlar olacaktır.
Beykoz Belediye Başkanlığı olsun, İlçe Kaymakamlığı olsun şu yaşanan üzüntü verici ve kahredici yangın hadiselerinin ardından RAK-DER türü oluşumlar ile bir araya gelip bir yol haritası çizmeli diye düşünmekteyiz.
TALİP ERCAN / ERHA BEYKOZ / ÖZEL HABER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder