Beykoz Belediyesi’nin geliştirdiği “Ardıç Sofrası Projesi”yle belediye yemekhanesinden çıkan organik atıklar düzenli olarak dönüşüme alınarak kompost yapılıyor, kurumun meyve bahçesinde yeniden toprakla buluşuyor.
Beykoz’da “Sıfır Atık” hedefleri doğrultusunda, temiz ve sürdürülebilir çevre için yürütülen “Ardıç Sofrası” Projesi’yle belediye mutfağından çıkan organik yemek atıkları toprak besleyici kompost ürünü olarak doğaya dönüyor.
Sofralara Sağlık Katıyor
“Topraktan Sofraya, Sofradan Toprağa Armağan” sloganıyla işlerlik kazanan, belediye personelinin de yemek sonrasında atıklarını kaynağında ayrıştırarak katıldığı proje sayesinde organik atıkların depolama sorunu ortadan kalkarken, milli ekonomiye ve sağlıklı gıdaya katkı sağlanıyor.
Organik atıklardan elde edilen kompostla yetişen sebze ve meyveler daha sağlıklı ve lezzetli olduğu için toprak besleyici ürün olan kompost doğal tarımda dünya genelindeki uygulamalarda sıklıkla kullanılıyor.
45 Ton Atık İşlendi
Beykoz Belediyesi’nin örnek bir “Sıfır Atık” uygulaması olarak geliştirdiği proje kapsamında bugüne kadar yaklaşık 45 ton organik atıktan 32 ton kompost elde edilerek ilçedeki kent tarımı noktaları ve Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’nde kullanıldı.
Pazar Atıkları da Toplanıyor
Ardıç Sofrası Projesi’yle pazar yerlerinden çıkan atıklar da dönüşüme alınıyor. Haftanın 7 günü kurulan pazarlardan çıkan sebze ve meyve atıkları ambalaj atıklarına karışmadan kaynağında ayrı toplanıp kompost makinelerinde işlenerek doğayla buluşuyor.
Meyve –Sebzeler İhtiyaç Sahiplerine
“Ardıç Ağacı” Projesi doğaya ve milli ekonomiye katkıda bulunurken sosyal yönüyle ilçedeki ihtiyaç sahiplerinin de yüzünü güldürüyor.
Proje kapsamında elde edilen kompostun uygulandığı Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’nde yetişen, mevsimlik meyve-sebzeler belediye görevlileri tarafından özenle toplanarak ihtiyaç sahiplerinin evlerine teslim ediliyor.
Ardıç Kuşu’ndan İlham Aldı
Doğanın doğal döngüsü içinde görülebilen bir sıfır atık hikâyesi olarak yürütülen uygulama, ardıç ağacının tohumlarının ardıç kuşunun sindirim sisteminden geçerek toprağa karışması ve yeniden filizlenmesinden ilham aldı.
Ardıç kuşu dallarında barındığı ağacın tohumlarıyla beslenirken, sindirim döngüsüyle toprağa karışan tohumu kendisine yeniden yuva ve besin oluyor.
Proje Döngüsü Nasıl İşliyor?
Beykoz Belediyesi yemekhanesi üretim merkezinden çıkan kompost düzenli olarak alınıyor.
Tokatköy İlim Yayma Cemiyeti Öğrenci Yurdu ve pazar yerlerinden düzenli periyodla toplanan atıklar Beykoz Belediyesi ana kompost üretim tesisinde işleniyor.
Toprağa bereket katan kompost, Beykoz Belediyesi’nin anlaşmalı tarım sözleşmesi imzaladığı çiftçiler ile Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’ne teslim ediliyor.
Kompost nedir?
Bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bozunarak bir tür toprak iyileştirici ürüne dönüşmesi olayına kompostlaşma denir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder