9 Haziran 2020 Salı

BEYKOZ'UN ANIT AĞAÇLARI YENİDEN FİLİZLENECEK


Beykoz’un anıt ağaç mirasını ve vatandaşların can güvenliğini korumaya yönelik ilçe genelinde  yürütülen sağlık taramalarının ardından çürüyen ve devrilme riski taşıyan ağaçların budama çalışmalarına başlandı.

Beykoz Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi işbirliğiyle yürütülen çalışmayla ilçe genelindeki 180 anıt ağaç ve aday anıt ağacın kök, gövde ve iç kısımlarında ölçümler yapılarak her bir ağaç için tek tek rapor hazırlandı.

3 Aşamalı Bilimsel Analiz

Tokatköy Sultanaziz Caddesi, Ortaçeşme Spor Caddesi ağırlıklı olmak üzere ilçe genelindeki tüm anıt ve aday anıt ağaçların akustik tomografi cihazıyla röntgenleri çekildi, mikrodelme (rezistograf) tekniği ve gözle muayeneyi kapsayan 3 aşamalı bilimsel analizleri yapıldı.

Tarihten bu güne heybetleriyle göz dolduran asırlık ağaçlar dışardan sağlam görünse de iç ve kökteki çürümeleri gözle tespit etmek mümkün olmuyor. Yüksekliği 30-40 metreyi bulan bu ağaçlar özellikle fırtınalı havalarda devrilme riski oluşturuyor.

İstanbul Üniversitesi tarafından güncel teknoloji ve bilimsel yöntemlerle yapılan sağlık taraması neticesinde 180 ağaçtan ilk etapta yüksek riskli olduğu tespit edilen 22 ağacın alandan uzaklaştırması yönünde rapor hazırladı.

Beykoz Belediyesi de hazırlanan raporlarla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurarak sahada  yapılacak çalışmalar için görüş istedi.

Anıt ağaçların ilçe kültür mirasındaki yerini değerlendiren Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise devrilme riski yüksek anıt ağaçların derin budama yöntemi (asgari 1,5 m) ile korunması ve yeniden filizlenmelerine imkân verilmesi önerisinde bulundu. 

Beykoz Belediyesi korunmasına karara verilen 22 anıt ağaca yönelik çalışmaların ardından rapor onayı gelen diğer ağaçları mevsiminde bakımlarını yaparak doğaya ve tarihe kazandıracak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder