Beykoz Belediyesi, Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi’nde Seyfettin Ünlü ve Abdullah İlhan’ın sunumlarıyla Türk ve Dünya Edebiyatı’nda iz bırakan yazar ve şairleri edebiyatseverlerle buluşturuyor.
“Modern Şiirin Ustaları” başlığıyla devam edecek programın ilk konusu Sezai Karakoç şiiri, muhtevası ve diriliş felsefesi oldu. Söyleşiye edebiyatseverler, öğretmenler, öğrenciler ve ilçe sakinleri katıldı.
Karakoç’un şiir ve şair anlayışına, edebi fikirlerine yönelik değerlendirmeler yapan Seyfettin Ünlü ve Abdullah İlhan, Şairin şiir dünyamızdaki yerinden, Mevlana ve Yunus Emre gibi şairler hakkındaki düşüncelerinden ve hatıralarından bahsetti. Konuşmacılar, O’nun yarattığı mistik şiir tarzına da atıfta bulunarak şairin yazar, mütefekkir ve siyasetçi yönüyle düşünce dünyasını ve Türk şiirinin yaşayan efsanesi olduğunu da aktardılar.
Abdullah İlhan: “Sezai Karakoç bugün şiirinin en besleyici damarıdır”
Abdullah İlhan: “Sezai Karakoç şiirleri bir şeyi direkt dayatmaz, açıkça söylemez; o söyleyeceklerini imgelerle betimler, doğrusu bu durum onun şiirinin şairler üzerindeki etkisinin rahatça farkedilebilirliğinin önüne geçiyor, ama günümüzün şiirlerinin arka planında daha çok Sezai Karakoç’u buluyoruz” dedi.
Seyfettin Ünlü: “Dünya’nın en değerli şairleri gelenekleriyle sıkı ilişkiler kuran şairlerdir”
Seyfettin Ünlü: “Sezai Karakoç’un gelenekle çok güçlü bir bağı vardır, bu da şairin batı endeksli şairler karşında sesini daha iyi bulmasına ve gerçekten yerli bir şair olmasına imkân vermiştir. Sezai Karakoç’un Sezai Karakoç olabilmesinde geleneğin büyük payı vardır” şeklinde konuştu
Abdullah İlhan ayrıca şairin farklı bir yönüne dikkat çekerek: “Sezai Karakoç Mehmet Akif’i Yahya Kemal’i ve Necip Fazıl’ı doğru anlamış onların şiirlerinin içinde temel sorularına yanıt olabilecek şiirler kaleme almıştır. Mehmet Akif’in sosyal endişelerini barındıran soruların Yahya Kemal’in medeniyet ile ilgili istifhamlarının Necip Fazıl’ın bireysel çıkmazlarının cevaplarına Sezai Karakoç şiirinde rastlanılabilir.” dedi.
Katılımcılar Sezai Karakoç’un moderni yakalayabilmesindeki en büyük etkenlerden birisinin de madde-ruh, fizik-metafizik, geçmiş-gelecek ikilemlerinde kalmayıp bunların her birini şiirine katabilmesi olduğunu ifade etti.
Her ay bir ustanın şiirinin konu edileceği Mehmet Akif Şiir Müzesi’ndeki “Modern Şiirin Ustaları“ adlı programda gelecek ay Cahit Zarifoğlu konuşulacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder